Duitse camouflage

 

Feiten over Duitse camouflage verf

 in de tweede wereldoorlog

 

Aan het begin van de oorlog waren alle panzers geschilderd in een twee-tonig schema van Dunklegrau (donker grijs) en Dunklebraun (donker bruin). Dunklegrau RAL 46 (later omgenummerd tot RAL 7021) was de basis laag. Onregelmatig gevormde vlekken van Dunklebraun RAL 45 (later omgenummerd tot RAL 7017) werden op 1/3 van de oppervlakte gespoten.

 

In juni 1940 werd een algemeen bevel uitgevaardigd om te stoppen met het aanbrengen van vlekken van Dunklebraun en enkel Dunklegrau RAL 46 te gebruiken voor de gehele oppervlakte.

 

In februari 1943 werd een algemeen bevel uitgevaardigd om de basiskleur te veranderen van Dunklegrau in Dunklegelb nach Muster (later genummerd RAL 7028)- een tan kleur (beige achtig). Eenheden in het veld werden voorzien van blikjes met geconcentreerde pasta met Rotbraun RAL 8017 (rood bruin) en Olivgrün RAL 6003 (donker olijf groen) om camouflage patronen te creëren die geschikt waren voor de lokale condities. Deze praktijk werd voortgezet nadat de panzers bedekt warenmet anti-magnetische Zimmerit, wat in augustus 1943 begon.

 

In augustus 1944 werd een bevel uitgevaardigd naar de assemblage bedrijven om de camouflage patronen in de assemblage fabrieken aan te brengen met gebruik van Dunklegelb RAL 7028 als de basis laag en Olivgrün RAL 6003 en Rotbraun RAL 8017 aangebracht in vlekken. Deze order creërde het uniforme patroon dat bekend is geworden als het "ambush"camouflage schema.

 

In september 1944 werd gehoor gegeven aan het bevel om de Zimmerit weg te laten en verlieten de panzers de assemblage fabrieken met een basis laag van primer (grondverf) Rot RAL 8012 (donker rood) met enkel ongeveer de helft van de oppervlakte bedekt met vlekken van Rotbraun, Olivgrün of Dunklegelb.

  

Tenslotte, zoals voorgeschreven door de orders gedateerd van november 1944- maar niet in te gaan op volle kracht tot juni 1945- de panzers kregen basis laag van Dunklegrün (RAL 6003). Een camouflage patroon werd gecreërd in de assemblage fabriek door Rotbraun of Dunklegelb er op te spuiten in scherpe contouren.

 

Dus:

 

-- Slechts één donker grijs - Dunklegrau RAL 7021 - werd gebruikt als basis laag op panzers.

 

-- Er was slechts één Dunklegelb, dat was RAL 7028, gebruikt van februari 1943 tot het eind van de oorlog in 1945

 

-- Originele test kleuren stalen van Dunklegelb RAL 7028 zijn tot op heden niet gevonden.

 

-- Tests laten zien dat er geen significante variatie zit in Dunklegelb RAL 7028 die op goed beschermde museum stukken zit welke origineel geschilderd zijn tussen 1943 en 1945.

 

-- De huidige RAL klassieke kleuren stalen matchen niet met de RAL kleuren stalen uit de oorlog.

 

-- De originele RAL verf kleuren worden niet accuraat getoond  in kleuren foto's, digitale kopiën van kleuren foto's, gedrukte kleuren foto's of tekeningen die ingekleurd zijn met waterverf kleuren.

 

-- Het is onmogelijk om de kleur of tint te bepalen aan de hand van zwart/wit foto's maar deze kunnen bruikbaar zijn om camouflage patronen te bepalen die gecreërd zijn met contrasterende kleuren verf.

 

-- De meeste panzers in musea en privé collecties zijn niet overgeschilderd om te matchen met de originele camouflage kleuren. Hoewel in het Patton museum, de originele verf op het Sturmgeschutz Ausf G was niet beschermd en is in de loop van de tijd veranderd.

 

--  De enige manier om redelijke voorbeelden te verkrijgen van hoe panzers eruit zagen tijdens de oorlog is door de "overlevende" panzers in de originele matte kleuren over te schilderen.

.

The effects of light, fading, wear, weathering, dirt, dust, and scale will also be addressed in future.

 

De informatie is afkomstig van deze site:  http://www.missing-lynx.com/panzer_facts.htm


 

Duitse tank kleuren

Introductie

Vóór en gedurende de tweede wereldoorlog ondergingen de Duitse voertuig camouflage kleuren een hoop veranderingen. Sommige van deze veranderingen zijn beter gedocumenteerd dan andere, en sommige zijn nauwelijks bekend.

Veel mythes bestaan nog steeds, echter een nog te verschijnen boek van Thomas L. Jentz and Hilary L. Doyle gewijd aan Duitse camouflage kleuren zal hopelijk al deze mythes voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. Het is al een paar jaar aan de gang, wat alleen al laat zien hoe complex het gehele onderwerp is.

Hieronder volgt een korte schets van de officiële camouflage en patronen van 1922 tot 1945. Deze kleuren werden voornamelijk gebruikt voor gepantserde gevechtsvoertuigen (AFV's=armoured fighting vehicles) (tanks, zelf rijdende artillery, gepantserde personeels voertuigen, gepantserde auto's en zo voort). Vrachtwagens en andere voertuigen met een "zachte huid" werden ook beïnvloed door de algemene beginselen, maar het was bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om vrachtwagens te zien die niet waren hergeschilderd volgens de voorschriften na hun eerste gebruik.

 

Vooroorlogse tot de vroege oorlogsjaren 

Tussen 1927 en 19-07-1937 waren Duitse tanks geschilderd in het Buntfarbenanstrich patroon, welke bestond uit RAL nr 17 Erdgelb-matt, nr 18 Braun-matt en nr 28 Grün-matt. Dit patroon was gespoten in een golvend patroon, met een verschillend patroon voor ieder voertuig. De grenzen moesten ofwel worden vervaagd of worden begrensd met één tot drie cm brede strepen van RAL nr 5 Schwarz-matt.